||||

  

 

 
УСПЕХ НА КОНКУРСИМА ПРОЈЕКТА
„ЕНЕРГИЈА ЈЕ СВУДА ОКО НАС“

       

                     Наши ученици су учествовали у пројекту „ЕНЕРГИЈА ЈЕ СВУДА ОКО НАС“ који су организовали Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице и Центар за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада.

            На конкурсима у овом пројекту учествовали су ученици основних школа и средњих школа из Војводине који су предали своје ликовне и литерарне радове, моделе, макете и мултимедијалне презентације на теме:

Алтернативни и обновљиви извори енергије

Мере штедње енергије

Екологија, управљање отпадом и енергија

 

            Идеја конкурса је да се ове теме посматрају у најширем контексту, као подстицајне и иницијалне у стварању креативног односа према појму енергије и алтернативних приступа овој проблематици. Намера је и да се укаже да енергије нема у изобиљу, да се јављају енергетске кризе, али и да се иницирају млади на креативно понашање, да својим предлозима укажу на могућности њиховог превазилажења коришћењем обновљивих извора, с обзиром да нас енергетска криза, упућује на трагање за новим изворима енергије, као и на рационално коришћење и штедњу постојеће енергије.

 

            На конкурсима у овом пројекту наши ученици су освојили две награде:

 

- прву награду на конкурсу ликовних радова освојио је рад групе ученика одељења II -5 - Александра Берацка, Јолић Олга, Велш Ана, Јовановић Ана, Драгана Дамчевска, Марија Николић, Валентина Шеварлија, Маријана Предојевић, Богољуб Павлов, Николета Калапиш, Марија Чакар, Анастасија Киш, Душица Калајић, Стефан Лакић, Марко Младеновски, Јелена Весић, Теодора Кочовски – који су на тему Екологија, управљање отпадом и енергија: Отпад је свуда око нас – рециклирај и ти! нацртали у програму Corel Draw 11 радове и од њих уз помоћ професора Мире Марић, Наташе Кочовић и Наташе Станковски направили  бојанку чији је циљ да помогне деци претшколског узраста да лакше науче које врсте отпада треба да сакупљају, сортирају и предају на рециклажу.

 

- другу награду на конурсу модела и макета освојили су ученици одељења III-1 - Дуња Алимпић, Александар Франц, Војислав Зеленкапићкоји су на тему Алтернативни и обновљиви извори енергије:Стамбени објекат са соларним панелима и напонским ћелијама направили макету соларне куће. Њихов ментор била је професорка Милка Тирнанић.

еко

 Copyright & Design D.Radević - All rights reserved.