||||

  

 

 
 

17.12.2014. ОТВОРЕНА НОВОГОДИШЊА ИЗЛОЖБА: ПРИМЕЊЕНА РЕЦИКЛАЖА

ПАНЧЕВО, Хол Градске управе, среда, 17. Децембар: - у Холу Градске управе отворена је Новогодишња изложба, поводом завршетка прве фазе акције Сакупи и уштеди, видећеш да вреди . Радове за изложбу су осмислили и реализовали ученици основних и средњих школа Панчева и насељених места, а тема је: рециклажа.
У суреализацији ЈКП Хигијене, Секретаријата за заштиту животне средине градске управе града Панчева, Регионалног центра за таленте из Панчева и ЈКП Зеленило, за највреднија одељења и најкреативније ученике, обезбеђене су вредне награде: једнодневна екскурзија, уређење школских дворишта, финансијске надокнаде&хеллип;
У Холу Градске управе града Панчева, отворена је изложба ученичких рукотворина од секундарних сировина (тзв. примењена рециклажа), као и цртежа, прича, поезије, одевних предмета, честитки&хеллип; и других продуката које су направили ђаци основних и средњих школа Панчева и насељених места, а на тему Пројекта: Сакупи и уштеди, видећеш да вреди. Иначе, Градоначелник ће предстојећу Нову годину својим пословним партнерима и сарадницима честитати и овим честиткама.
Изложба ће бити постављена до уторка, 23. децембра ове године. Са највише радова учествује школа "Мара Мандић", ОШ Васа Живковић, ОШ Жарко Зрењанин из Качарева, Техничка школа "23. Мај" и Пољопривредна школа "Јосиф Панчић".
Жири ће одабрати најбоље радове и аутори ће се бити награђени једнодневном екскурзијом, по завршетку акције "Сакупи и уштеди, видећеш да вреди". Одељење које буде показало најбоље резултате у прикупљању амбалажног отпада, односно које буде прикупило највише отпада до краја реализације овог Пројекта, односно до краја ове школеске године, такође ће путовати на екскурзију, на дестинацију која афирмише заштиту животне средине, а према предлогу и програму Секретарија за заштиту животне средине.
Пројекат се реализује у две етапе и више фаза. Прва етапа траје до краја првог полугодишта, а друга траје од понедељка, 2. фебруара 2015. до петка, 29. маја 2015. Тренутно је завршена фаза огледних часова по школама и траје прикупљање аблажаног отпада у складу са претходно постигнутим договорима између ЈКП Хигијене и школа.

ОДЛИЧНА САРАДЊА СА ШКОЛАМА НА ПРИКУПЉАЊУ АМБАЛАЖНОГ ОТПАДА

У суреализацији ЈКП Хигијене, Секретаријата за заштиту животне средине градске управе града Панчева, Регионалног центра за таленте из Панчева и ЈКП Зеленило, као и уз подршку три већника: Владимира Деље, већника за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, Миодрага Радојковића, већника за образовање и Педрага Патића, већника за стамбено-комуналну област, завршена је прва фаза Пројекта "Сакупи и уштеди, видећеш да вреди" у коју су укључене готово све основне и средње школе Панчева и насељених места, осим ОШ "Бранко Радичевић" и ОШ "Борисав Петров Браца".

Осим заштите животне средине, односно прикупљања амбалажног отпада, овај пројекат има за циљ едукацију ученичке популације о значају селекције отпда, као и мотивацију најширег јавног мњења, тј. развијање еколошких навика.

За највреднија одељења и најкреативније ученике, обезбеђене су вредне награде: једнодневна екскурзија, уређење школских дворишта, финансијске надокнаде...

Како би Пројекат "Сакупи и уштеди, видећеш да вреди", чији су суреализатори ЈКП "Хигијена", Секретаријат за заштиту животне средине градске управе града Панчева, Регионални центар за таленте из Панчева и ЈКП "Зеленило", био оптимално реализован и како би учешће узеле све школе из Панчева и насељених места, најпре је, 28. октобра, у Великој сали Градске управе, одржан састанак са директорима школа и координаторима ове акције.

Уз присуство и подршку три већника, Владимира Деље, већника за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, Миодрага Радојковића, већника за образовање и Педрага Патића, већника за стамбено-комуналну област, присутнима је Олга Шиповац, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе Панчево, објаснила циљ ове акције, а то је, пре свега, едукација ученичке популације свих основних и средњих школа у Панчеву и насељеним местима, о значају селекције отпада и нужности рециклаже са аспекта очувања животне средине.

Након тога, представници Пројекта су одржали огледне часове у свим школама. Поред представника ЈКП Хигијене и Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе Панчево, ученицима у свим школама су се обратили и ученици Средње школе "23. мај", иначе полазници Регионалног центра за таленте, а у оквиру вршњачке едукације. Том приликом је по школама презентована акција, укључујући и најаву награда и конкурса.

ЈКП "Хигијена" ће новчаном надокнадом наградити ученике за уложени труд на прикупљању амбалажног отпада, односно секундарних сировина, а у складу са количинама и врстама прикупљеног амабалажног отпада (ПЕТ, лименке, папир/картон, стаклена амбалажа и тетрапак). Средства ће бити наменски утрошена у складу са жељама и потребама ученика, а према заједничком договору на нивоу сваке школе.

ЈКП "Зеленило" ће школама донирати саднице, такође на име награде за уложени труд и такође према заједничком предлогу и договору на нивоу сваке школе.

Одељење које буде показало најбоље резултате, односно које буде прикупило највише отпада до краја реализације Пројекта, односно до краја ове школеске године, биће награђено једнодневном екскурзијом на дестинацију која афирмише заштиту животне средине, а према предлогу и програму Секретарија за заштиту животне средине.

Такође, у Холу Градске управе града Панчева ће крајем децембра бити организована изложба ученичких рукотворина од секундарних сировина (примењена рециклажа), као и цртежа, прича, песама, поезије, музике, одевних предмета&хеллип; и других продуката различитих наставних области (предмета), а на тему овог Пројекта.

Непосредно пред почетак инструктаже о пројекту, одштампан је плакат и то победничко решење Конкурса на којем је учествовало девет школа са 16 ликовно-графичких решења. Победио је петочлани тим другог разреда Средње школе 23. мај са духовитим и атрактивним ликовно-графичким решењем. Подела плаката (промо материјала који најављују акцију) по школама и истицање плаката на фреквентнијим местима у граду, завршено је до 25. новембра.

У оквиру овог пројекта, а са жељом да акција буде максимално успешна, ЈКП Хигијена ће, на позив координатора из сваке школе, преузети старе контејнере, опрати их, брендирати и вратити, а уколико некој школи недостаје наменских контејнера, ово је прилика да их добију на реверс, било пластичне, било мрежасте.

Пројекат се реализује у две етапе и више фаза.
Прва етапа траје до краја првог полугодишта (до 19. децембра 2014.), а друга траје од понедељка, 2. фебруара 2015. до петка, 29. маја 2015.
Тренутно је завршена фаза огледних часова по школама и почело је прикупљање аблажаног отпада у складу са претходно постигнутим договорима између ЈКП Хигијене и школа. Наиме, мањи камион који у ЈКП "Хигијени" зову дејли, обилазиће школе према начињеном распореду и то сваку школу бар једном недељно. У међувремену, поправиће постојеће канте по школским двориштиа, а свим школама поделити по пет џамбо врећа које је обезбедио Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе Панчево.

Иначе, ЈКП Хигијена ће сваке недеље постављати на сајту ажуруиране информације о прикупљеном амбалажном отпаду, врстама и количинама, по свим школама. Иста информација биће доступна и на другим друштвеним мрежама: сајту града Панчева, фејсбук страници, сајтовима школа&хеллип; На тај начин, учесници акције ће моћи да прате шта им ради &рдqуо;конкуренција&рдqуо;. Такође, акцији се могу прикључити и остала физичка и правна лица тако што ће физичка лица свој амбалажни отпад односити у школе, а правна лица би за откуп аблажаног отпада позивала возило ЈКП Хигијене. На тај начин би житељи Панчева и околних насељених места додатно помогли школама да дођу до недостајућих финансијских средстава.Copyright & Design D.Radević - All rights reserved.